Firefox 5 för Mac slukar minne

Firefox 5 för Mac slukar minne

Firefox 5, en minnesslukare

Firefox 5När jag för ett bra tag sedan lämnade Firefox till förmån för Chrome som webbläsare så var det för att Firefox hade en förmåga att lägga beslag på mycket av min MacBook Pros minne. När nu version 5 av Firefox lanserades så hoppades jag att detta skulle vara åtgärdat då jag för övrigt gillar Firefox. När jag nu har testat Firefox 5 för Mac i ca. 3 dygn så konstaterar jag att den fortfarande slukar betydligt mer minne än Chrome.

Testet är ovetenskapligt och genomfört på sådant sätt att jag kört med ett 30-tal flikar öppna i både Firefox 5 och i Chrome. Jag har även haft i stort sett samma webbplatser öppna i båda webbläsarna Chromeoch ingen av webbläsarna har stängts under dessa 3 dygn. När jag idag tittar på hur mycket minne de båda webbläsarna lagt beslag på så konstaterar jag att Firefox 5 har lagt beslag på ca. 790 Mb minne, medan Chrome nöjer sig med ca. 250 Mb. Detta är en avsevärd skillnad tycker jag och har man en dator med inte alltför mycket minne så kommer detta att märkas om man använder Firefox. Nu undrar jag om det bara är jag som upplever det här, eller er det fler av er läsare som upplevt samma sak?

Slutsatsen av detta blir att jag kör vidare med Chrome. Kommer Firefox tillrätta med detta någon gång så är det möjligt att jag går tillbaks.

 

Jag heter Stefan Johansson. Här på StefanJson.se bloggar jag i huvudsak om webb- och IT-relaterat men jag kommer också att skriva om andra ämnen.Follow @smyckenforalla

10 kommentarer på “Firefox 5 för Mac slukar minne

 1. Bytte oxå till Chrome för ett antal månader sedan. Det enda jag kan sakna från FF är "live bookmarks". Annars känns Chrome både snabbare och stabilare.

  • Det jag skulle vilja ha iChrome som nyligen kommit i Firefox är fliköversikten. Den är riktigt bra att ha när man som jag sitter med 30+ flikar öppna hela dagarna. Chrome är snabbare och stabilare anser jag. Det enda som kan ställa till det ibland vad jag har märkt är Flash, men det är ingen nyhet.

 2. Behöver du verkligen ha 30 flikar öppna? Känns ganska ineffektivt.

  Gillar också Chrome men vill inte ge Google mer information än nödvändigt och Firefox är ändå betydligt bättre lämpad för utvecklare.

 3. Jag har ändrat ditt namn till Anonym då jag inte tillåter nyckelord i SEO-syfte som namn till kommentarer.

  Jag tycker att det blir effektivare för mig att ha flikar med webbplatser jag arbetar med och webbplatser jag besöker ofta öppna. Då är det enkelt att byta mellan flikarna i stället för att behöva öppna en ny och sedan ange adressen eller klicka på ett bokmärke.

  När jag installerade Chrome valde jag att inte delta och tillhandahålla information till Google. Nu får nog de viss information ändå, men jag tycker inte att det spelar någon större roll.

  På vilket vis är Firefox bättre lämpad för utvecklare?

 4. Firefox 4 gjorde mig sur då jag var tvungen att hitta plugins som var uppdaterade och lägga ner med en hel del av dom. Sedan pang, så kommer FF 5?

  Funderar också på att övergå heltid till Chrome.

 5. Jag ska ge chrome en chans. Något jag dock älskar med Fx (för det är Fx som är den officiella förkortningen för Firefox) är att när jag öppnar en ny flik och skriver in en url som jag redan har öppen, så föreslår den att jag ska växla till den fliken.

 6. Firefox är en kär gammal trotjänare men jämfört med Chrome är den långsam och krävande. Jag har gett Firefox ett par nya chanser sedan jag bytt till Chrome men det har aldrig hållt mer än någon månad.

  Ett par av mina webbutvecklare till vänner föredrar Firefox p.g.a. Firebug och jag kan absolut hålla med om att Chrome har lite att hämta in där. Utvecklingskonsollen i Chrome är dock fullgod för att användas uteslutande.

  • Jag gav upp redan efter några dagar som sagt, så du var lite mer uthållig Tobias. För mina behov finns det jag behöver till Chrome. Jag vet att webbutvecklare har andra behov som Chrome ännu inte kan uppfylla. Tror dock att Chrome kommer att hämta upp det så småningom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*